Massaal zwartrijden door asielzoekers in Ter Apel en meesten betalen boetes niet’ – Tagviraal
Connect with us

Viraal

Massaal zwartrijden door asielzoekers in Ter Apel en meesten betalen boetes niet’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

TER APEL – Op de treinroute van en naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel wordt op grote schaal zwartgereden. Slechts 8 procent van de uitgeschreven boetes wordt daadwerkelijk betaald, zo bevestigt vervoerder Arriva aan De Telegraaf na vragen van de krant. De problematiek speelt al langer op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen, een traject waar met name ‘veiligelanders’ – uitgeprocedeerde asielzoekers – vaak zonder geldig vervoersbewijs reizen.

Grote problemen op de Vechtdallijn

Het treintraject Zwolle-Emmen, dat in de buurt van het asielzoekerscentrum in Ter Apel ligt, kampt met hardnekkige problemen door het massale zwartrijden. Conducteurs en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) signaleren dagelijks reizigers die zonder geldig vervoersbewijs instappen. Hoewel er boetes worden uitgedeeld, blijkt dat het innen van deze sancties nauwelijks effect heeft.

“Boa’s kunnen voor zwartrijden een ‘uitstel van betaling’ uitschrijven, maar in de praktijk wordt slechts een fractie van de boetes daadwerkelijk betaald. In het geval van de Vechtdallijn ligt dat percentage op een schamele 8 procent,” aldus een woordvoerder van Arriva.

TER APEL – Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet binnenkort voldoen aan de uitspraak van de rechter over het maximumaantal asielzoekers in Ter Apel. ANP VINCENT JANNINK

Onbetaalde boetes en administratieve rompslomp

Veel van de boetes worden uitgeschreven op het adres van het asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar een aanzienlijk deel van de post blijft ongeopend en wordt ongebruikt retour gestuurd. “Vervoerders ontvangen de boetes ongeopend weer terug,” verklaart vakbond FNV Spoor. Dit betekent dat overtreders nauwelijks worden geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag, wat de situatie verergert.

“We zien dat zwartrijden door sommige groepen als normaal wordt beschouwd, omdat ze weten dat ze de boete toch niet hoeven te betalen,” stelt een medewerker van Arriva. “Dit tast niet alleen het gevoel van rechtvaardigheid aan, maar zorgt ook voor toenemende frustratie bij onze medewerkers en betalende reizigers.”

Oproep tot strengere maatregelen

Vervoerder Arriva en vakbond FNV Spoor roepen op tot strengere maatregelen om het probleem structureel aan te pakken en de veiligheid in de treinen te vergroten. Een van de belangrijkste voorstellen is het invoeren van een verplichte ID-check door boa’s. Op dit moment kunnen veel reizigers zonder ID-controle een boete ontvangen en vervolgens weigeren te betalen. Door een identificatieplicht in te voeren, hopen de vervoerders dat zwartrijders beter kunnen worden geregistreerd en aangepakt.

Daarnaast pleiten Arriva en FNV Spoor voor een regionaal reisverbod voor notoire overtreders. “Er zijn mensen die keer op keer zonder kaartje instappen en simpelweg weigeren de regels te respecteren. Door een regionaal reisverbod in te stellen voor deze personen, kunnen we misbruik van het openbaar vervoer tegengaan,” aldus een woordvoerder van FNV Spoor.

Politieke druk neemt toe

De situatie in Ter Apel is inmiddels ook in Den Haag onderwerp van discussie. VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski noemt de gang van zaken “idioot” en eist harde maatregelen. “Het kan niet zo zijn dat een groep mensen structureel misbruik maakt van het openbaar vervoer en daar geen enkele consequentie voor ondervindt. Dit moet stoppen.”

Rajkowski pleit voor strengere handhaving en roept de politiek op om snel in te grijpen. “Als een boetesysteem niet werkt, dan moeten we naar alternatieve maatregelen kijken. Het kan niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor deze misstanden.”

Gevolgen voor treinpersoneel en reizigers

Het probleem heeft niet alleen financiële consequenties voor Arriva, maar ook gevolgen voor de veiligheid en het welzijn van treinpersoneel en andere reizigers. Conducteurs en boa’s krijgen steeds vaker te maken met agressie en intimidatie wanneer zij zwartrijders aanspreken op hun gedrag.

Een medewerker van Arriva vertelt: “Er zijn situaties waarin onze collega’s worden uitgescholden of bedreigd wanneer ze iemand zonder kaartje controleren. Dit zorgt voor een onveilige werkomgeving en maakt het werk van onze mensen een stuk zwaarder.”

Ook reguliere treinreizigers ervaren overlast door de situatie. “Soms voel ik me onveilig in de trein, vooral ’s avonds,” zegt een forens die dagelijks tussen Zwolle en Emmen reist. “Ik heb meerdere keren gezien dat groepen zwartrijders zich luidruchtig en intimiderend gedragen. Het zou goed zijn als er strengere controle komt.”

Hoe nu verder?

Ondanks de roep om actie laat Arriva weten dat de verantwoordelijkheid voor structurele oplossingen niet alleen bij de vervoerders ligt, maar ook bij de politiek. “Wij wachten op invoering van maatregelen door de politiek,” stelt het bedrijf. Tot die tijd blijven de problemen aanhouden en blijft het merendeel van de boetes onbetaald.

Vakbond FNV Spoor benadrukt dat snelle actie nodig is om verdere escalatie te voorkomen. “Als we nu geen harde maatregelen nemen, blijft dit probleem zich voortslepen. We moeten zorgen voor een veilig en eerlijk openbaar vervoer voor iedereen.”

Met de politieke druk die steeds verder toeneemt, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat er strengere maatregelen worden getroffen. Tot die tijd blijft het zwartrijden op de treinroute naar Ter Apel een hardnekkig probleem waar treinpersoneel en reizigers dagelijks mee worden geconfronteerd.

Viraal

Only Joling-kijkers zeggen allemaal hetzelfde over de eerste aflevering

Avatar foto

Gepubliceerd

op

‘Only Joling’ van start – kijkers zijn het roerend met elkaar eens: “Heerlijk!”

Na bekende realityseries als die van de Meilandjes, familie Gillis en Gordon, is nu ook Gerard Joling aan de beurt met zijn eigen realityshow. Vanavond ging de eerste aflevering van Only Joling in première, en de reacties op sociale media liegen er niet om: kijkers zijn dolenthousiast.

Echte Joling

Het format doet denken aan andere bekende BN’er-series, maar volgens Gerard zelf zit er een groot verschil in: hij is puur. En dat bedoelt hij letterlijk. Geen ingestudeerde scènes, geen heropnames van alledaagse bezigheden – wat je ziet, is wat je krijgt. Zelfs als hij net uit bed stapt, laat Gerard zich gewoon aan de kijker zien.

En dat wordt gewaardeerd. Gerard geeft een eerlijke inkijk in zijn leven, zonder opsmuk. Toch is niet alles in de uitzending gebleven: sommige grappen van Gerard zijn, gezien het huidige tijdsgewricht, als “te scherp” geknipt. Daar heeft hij zich al eerder over uitgesproken: “Tegenwoordig kan niet alles meer.”

Warm welkom voor nieuwe realityhit

Tijdens prime time zat half Nederland aan de buis gekluisterd om de eerste aflevering van Only Joling te bekijken. Gerard nam de kijker onder andere mee naar een spetterend optreden op een groot festival, maar toonde ook zijn warme band met familie.

Op social media regent het lovende reacties. “Wat een heerlijke serie! Gerard is gewoon een oprechte, leuke vent!” klinkt het enthousiast.

Een ander merkt op hoe benaderbaar hij blijft: “Na elke foto met een fan even ‘dankjewel’ zeggen, bij het wegrijden je raampje openen om nog even te zwaaien, mensen zelf aanspreken… Het zijn die kleine dingen die hem juist zo groots maken.”

Heb jij ook genoten van Geer?

Wij in elk geval wel. Laat vooral weten wat jij ervan vond in de reacties – dat vinden we geweldig om te horen!

Verder lezen

Viraal

Gerard Joling blijkt kijkcijferkanon met zijn realityserie, Gordon baalt daar enorm van!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gerard Joling scoort kijkcijferhit met ‘Only Joling’

Sinds vrijdagavond is Gerard Joling te zien in zijn nieuwe realityserie Only Joling, waarin hij een openhartig kijkje geeft in zijn leven. De camera volgt de zanger en entertainer op weg naar zijn 65e verjaardag en zijn 40-jarig jubileum in de showbizz. De kijker ziet Gerard op intieme momenten thuis, tijdens optredens en op zijn werk. Ook staat hij stil bij het verlies van dierbaren, waaronder zijn moeder.

Gerard staat bekend om zijn opgewekte en positieve houding, wat hem geliefd maakt bij een breed publiek. In tegenstelling tot zijn voormalige vriend Gordon, die vaker wordt bekritiseerd om zijn negatieve toon, oogst Gerard veel lof voor zijn warme uitstraling.

De cijfers liegen er niet om: Only Joling trok bij de première maar liefst 1,119 miljoen kijkers zonder uitgesteld kijken, met een indrukwekkend marktaandeel van 32,1 procent in de commerciële doelgroep van 25 tot 54 jaar. Tina Nijkamp, tv-analist, liet via Instagram weten dat Gerard zelfs primetime-winnaar was en series als Flikken Maastricht achter zich liet.

Vergelijking met Gordon en De Bauers

Tina maakt ook een vergelijking met andere soortgelijke realityseries. Zo wist Dit Ben Ik: Gordon bij de start op 6 september slechts 461.000 kijkers te trekken – minder dan de helft van Gerard. Al verslaat Only Joling niet het debuut van De Bauers, die op 4 april vorig jaar 1,4 miljoen kijkers trok, Gerard scoort wél beter in de commerciële doelgroep: 32,1% tegenover 29,6%.

Gerard blijft bescheiden: “Ik zeg altijd maar zo: prijs de dag niet voor het avond is. We moeten nog zien hoe het zich ontwikkelt, maar er komen echt nog bizarre dingen aan in de serie.”

En Gordon? Die hoeft naar eigen zeggen niets van Only Joling te zien. De naam Gerard zou hij niet meer kunnen horen, laat staan dat hij een minuut van de serie wil bekijken.

Verder lezen

Viraal

Monique Westenberg in interview: ‘André Hazes houdt het nog geen 2 minuten vol met mij in bed’😱😭

Avatar foto

Gepubliceerd

op

André Hazes en Monique Westenberg, het veelbesproken showbizzduo, lijken hun relatie een nieuwe wending te geven, zoals onthuld in hun Videoland-documentaire.

André stelt Monique een onthullende vraag over hun latrelatie, waarin ze exclusief zijn maar apart wonen: “Hoe lang denk je dat we nu al iets hebben zoals het nu is?”
Monique en André

Monique’s reactie wijst op een moment van definitie toen André op de radio aankondigde dat ze weer samen waren.

In een lichtere noot refereert André aan hun intieme momenten, wat een lach bij Monique teweegbrengt.
André en Monique

De documentaire belicht ook André’s talrijke affaires, die door Monique vergeven zijn.

André spreekt zijn verbazing uit over Monique’s aanhoudende steun, ondanks zijn ontrouw, en geeft toe dat hij jaloers zou zijn geweest als Monique soortgelijke acties had ondernomen: “Er was een tijd dat we uit elkaar waren en Monique appcontact had met iemand.

Ik kon daar eigenlijk niks van zeggen, maar toen ik dat hoorde, stortte mijn wereld in.”

André erkent dat hij het moeilijk zou vinden om de rollen omgekeerd te zien, gezien zijn eigen escapades.
André Hazes

Hij beweert nu volledig toegewijd te zijn aan Monique.

Hun onconventionele relatievorm – samenwonen op maandag en dinsdag en de rest van de week apart – wordt door André als ideaal beschouwd en door zijn vrienden bestempeld als “Champions League”.

Monique lijkt ook tevreden met de situatie: “Als ik nu iemand nieuw zou ontmoeten, zou ik ook niet meteen samenwonen. Ik zou die persoon eerst willen leren kennen, en dat is wat we nu ook doen.”
André Hazes

Verder lezen

Trending