Gratis parkeren bij ziekenhuizen afgelopen: Zoveel moet je nu gaan aftikken per uur – Tagviraal
Connect with us

Viraal

Gratis parkeren bij ziekenhuizen afgelopen: Zoveel moet je nu gaan aftikken per uur

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het wordt steeds moeilijker om je auto gratis te parkeren bij een z!ekenhuis in Nederland. Volgens onderzoek van BNR zijn er momenteel nog maar zeven z!ekenhuizen in het hele land waar bezoekers hun voertuig zonder kosten kunnen stallen. Dit betekent dat het overgrote deel van de Nederlandse z1ekenhuizen inmiddels betaald parkeren heeft ingevoerd, iets dat veel mensen frustreert, vooral omdat een z1ekenhuisbezoek zelden een vrijwillig uitje is.

Hoge parkeerkosten bij z!ekenhuizen

De parkeerkosten bij z1ekenhuizen kunnen flink oplopen, afhankelijk van waar je je auto parkeert en hoe lang je blijft. Volgens BNR ligt het gemiddelde parkeertarief op 2 euro per uur. Dit klinkt misschien niet heel duur, maar als je de hele dag bij een z1ekenhuis moet blijven, bijvoorbeeld voor een uitgebreide behandeling of om een familielid te bezoeken, kunnen de kosten snel oplopen tot zo’n 9 euro per dag.

Dit gemiddelde vertekent echter het werkelijke plaatje, omdat in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam de parkeerkosten bij z1ekenhuizen nog veel hoger kunnen uitvallen. Hier betaal je soms bijna 30 euro voor een dag parkeren, wat voor veel mensen een enorme financiële belasting is, zeker als ze regelmatig op bezoek moeten komen bij een z1eke naaste.

In andere delen van het land zijn de tarieven aanzienlijk lager. Zo kost een dag parkeren bij een z1ekenhuis in Friesland bijvoorbeeld gemiddeld 3,20 euro. Deze regionale verschillen zijn opvallend en kunnen als oneerlijk worden ervaren, aangezien het erop neerkomt dat mensen afhankelijk van hun woonplaats flink meer kunnen betalen voor hetzelfde noodzakelijke bezoek aan een z1ekenhuis.

Waarom zijn de parkeerkosten zo hoog?

Z1ekenhuizen verdedigen hun beleid door te wijzen op de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van parkeerterreinen en parkeergarages. Dit onderhoud is vaak prijzig, vooral omdat veel parkeerfaciliteiten voorzien moeten worden van moderne technologieën zoals slagbomen, parkeerautomaten en beveiligingscamera’s.

Daarnaast proberen z1ekenhuizen met het invoeren van parkeerkosten te voorkomen dat hun parkeerplekken in beslag worden genomen door mensen die niets met het z1ekenhuis te maken hebben, maar hun auto goedkoop willen stallen om bijvoorbeeld in de buurt te gaan winkelen. In stedelijke gebieden is dit probleem nog groter, omdat parkeerplekken vaak schaars zijn. Door de tarieven te verhogen, hopen z1ekenhuizen deze parkeerplaatsen vrij te houden voor patiënten en bezoekers die daadwerkelijk naar het z1ekenhuis moeten.

Bezoekers aangemoedigd om OV te gebruiken

Een ander argument dat z1ekenhuizen vaak gebruiken, is dat zij bezoekers willen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken. Veel z1ekenhuizen zijn immers goed bereikbaar met het OV, vooral in de grotere steden. Door parkeren duur te maken, hopen z1ekenhuizen dat mensen vaker de bus, tram of trein nemen in plaats van met de auto te komen. Dit sluit aan bij de bredere wens om de druk op parkeerplaatsen te verminderen en tegelijkertijd duurzamere vervoersopties te stimuleren.

Toch is het gebruik van het openbaar vervoer niet altijd een optie voor iedereen. Voor mensen die slecht ter been zijn, voor wie het OV minder toegankelijk is, of voor mensen die in meer afgelegen gebieden wonen zonder goede OV-verbindingen, blijft de auto vaak de enige haalbare keuze. Voor hen kunnen de hoge parkeerkosten een extra belasting vormen, bovenop de vaak al dure medische kosten die komen kijken bij z1ekenhuisbezoeken.

Speciale regelingen voor langdurig bezoek

Sommige z1ekenhuizen proberen de hoge parkeerkosten te verzachten door speciale regelingen aan te bieden voor familieleden of vrienden die regelmatig naar het z1ekenhuis moeten komen, bijvoorbeeld om bij een ernstig z1eke patiënt te zijn. In het Medisch Centrum Venlo krijgen ouders van wie hun kind langdurig in het z1ekenhuis is opgenomen bijvoorbeeld een vrijstelling van de parkeerkosten. Dit soort initiatieven helpen om de financiële druk op langdurige bezoekers te verlichten, maar zijn helaas nog niet overal de norm.

Daarnaast wordt in sommige gevallen de exploitatie van parkeerplaatsen bij z1ekenhuizen uitbesteed aan externe commerciële partijen zoals Q-Park en Interparking. Deze bedrijven beheren de parkeergarages en ontvangen een deel van de inkomsten uit parkeergelden. Hoewel dit betekent dat de z1ekenhuizen zelf niet altijd direct verantwoordelijk zijn voor de hoogte van de parkeerkosten, biedt het weinig troost voor patiënten en bezoekers die elke keer dat ze komen diep in de buidel moeten tasten.

Publieke verontwaardiging

Niet verrassend hebben deze hoge parkeerkosten tot veel verontwaardiging geleid, zowel onder patiënten als onder hun familieleden. Op sociale media, met name op X (voorheen Twitter), barst het van de reacties van mensen die hun ongenoegen uiten over de tarieven die z1ekenhuizen in rekening brengen. Veel van deze reacties wijzen erop dat z1ekenhuizen plaatsen zijn waar mensen uit noodzaak naartoe gaan, niet voor hun plezier. Het feit dat ze hier ook nog eens hoge parkeerkosten moeten betalen, wordt door velen als onrechtvaardig ervaren.

Een aantal reacties op sociale media geeft uiting aan de woede en frustratie van het publiek. Zo stelt iemand: “Z1ekenhuizen zijn er om mensen te helpen, niet om ze financieel uit te kleden met absurde parkeerkosten!” Een ander reageert fel: “Hoe kun je van mensen verwachten dat ze 30 euro betalen voor een parkeerplek, als ze al genoeg zorgen hebben over hun gezondheid of die van hun dierbaren?”

Toch is niet iedereen tegen betaald parkeren bij z1ekenhuizen. Sommige mensen begrijpen dat z1ekenhuizen simpelweg de middelen nodig hebben om hun parkeerfaciliteiten te onderhouden en dat dit geld ergens vandaan moet komen. Anderen zijn van mening dat het probleem vooral speelt in stedelijke gebieden, waar de druk op parkeerplekken groot is, en dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid om betere parkeervoorzieningen te creëren of meer subsidies te verstrekken aan z1ekenhuizen.

Conclusie

De discussie over de parkeerkosten bij z1ekenhuizen is complex en roept veel emotie op. Terwijl sommige z1ekenhuizen wijzen op de noodzaak van betaalde parkeerplaatsen om hun faciliteiten te kunnen onderhouden en parkeerplaatsen vrij te houden voor daadwerkelijke bezoekers, voelen veel patiënten en hun families zich oneerlijk behandeld. De extreme verschillen in parkeerkosten tussen verschillende delen van het land maken het probleem alleen maar erger.

Wat duidelijk is, is dat dit een kwestie is die veel mensen raakt, vooral degenen die regelmatig naar het z1ekenhuis moeten voor zichzelf of een naaste. De roep om lagere parkeerkosten of zelfs volledig gratis parkeren bij z1ekenhuizen wordt steeds luider. Z1ekenhuizen zullen moeten balanceren tussen het genereren van inkomsten en het blijven bieden van betaalbare en toegankelijke zorg, zowel binnen als buiten hun muren.

Wat vind jij van de parkeerkosten bij z1ekenhuizen? Laat je mening horen in de reacties.

Viraal

Only Joling-kijkers zeggen allemaal hetzelfde over de eerste aflevering

Avatar foto

Gepubliceerd

op

‘Only Joling’ van start – kijkers zijn het roerend met elkaar eens: “Heerlijk!”

Na bekende realityseries als die van de Meilandjes, familie Gillis en Gordon, is nu ook Gerard Joling aan de beurt met zijn eigen realityshow. Vanavond ging de eerste aflevering van Only Joling in première, en de reacties op sociale media liegen er niet om: kijkers zijn dolenthousiast.

Echte Joling

Het format doet denken aan andere bekende BN’er-series, maar volgens Gerard zelf zit er een groot verschil in: hij is puur. En dat bedoelt hij letterlijk. Geen ingestudeerde scènes, geen heropnames van alledaagse bezigheden – wat je ziet, is wat je krijgt. Zelfs als hij net uit bed stapt, laat Gerard zich gewoon aan de kijker zien.

En dat wordt gewaardeerd. Gerard geeft een eerlijke inkijk in zijn leven, zonder opsmuk. Toch is niet alles in de uitzending gebleven: sommige grappen van Gerard zijn, gezien het huidige tijdsgewricht, als “te scherp” geknipt. Daar heeft hij zich al eerder over uitgesproken: “Tegenwoordig kan niet alles meer.”

Warm welkom voor nieuwe realityhit

Tijdens prime time zat half Nederland aan de buis gekluisterd om de eerste aflevering van Only Joling te bekijken. Gerard nam de kijker onder andere mee naar een spetterend optreden op een groot festival, maar toonde ook zijn warme band met familie.

Op social media regent het lovende reacties. “Wat een heerlijke serie! Gerard is gewoon een oprechte, leuke vent!” klinkt het enthousiast.

Een ander merkt op hoe benaderbaar hij blijft: “Na elke foto met een fan even ‘dankjewel’ zeggen, bij het wegrijden je raampje openen om nog even te zwaaien, mensen zelf aanspreken… Het zijn die kleine dingen die hem juist zo groots maken.”

Heb jij ook genoten van Geer?

Wij in elk geval wel. Laat vooral weten wat jij ervan vond in de reacties – dat vinden we geweldig om te horen!

Verder lezen

Viraal

Gerard Joling blijkt kijkcijferkanon met zijn realityserie, Gordon baalt daar enorm van!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gerard Joling scoort kijkcijferhit met ‘Only Joling’

Sinds vrijdagavond is Gerard Joling te zien in zijn nieuwe realityserie Only Joling, waarin hij een openhartig kijkje geeft in zijn leven. De camera volgt de zanger en entertainer op weg naar zijn 65e verjaardag en zijn 40-jarig jubileum in de showbizz. De kijker ziet Gerard op intieme momenten thuis, tijdens optredens en op zijn werk. Ook staat hij stil bij het verlies van dierbaren, waaronder zijn moeder.

Gerard staat bekend om zijn opgewekte en positieve houding, wat hem geliefd maakt bij een breed publiek. In tegenstelling tot zijn voormalige vriend Gordon, die vaker wordt bekritiseerd om zijn negatieve toon, oogst Gerard veel lof voor zijn warme uitstraling.

De cijfers liegen er niet om: Only Joling trok bij de première maar liefst 1,119 miljoen kijkers zonder uitgesteld kijken, met een indrukwekkend marktaandeel van 32,1 procent in de commerciële doelgroep van 25 tot 54 jaar. Tina Nijkamp, tv-analist, liet via Instagram weten dat Gerard zelfs primetime-winnaar was en series als Flikken Maastricht achter zich liet.

Vergelijking met Gordon en De Bauers

Tina maakt ook een vergelijking met andere soortgelijke realityseries. Zo wist Dit Ben Ik: Gordon bij de start op 6 september slechts 461.000 kijkers te trekken – minder dan de helft van Gerard. Al verslaat Only Joling niet het debuut van De Bauers, die op 4 april vorig jaar 1,4 miljoen kijkers trok, Gerard scoort wél beter in de commerciële doelgroep: 32,1% tegenover 29,6%.

Gerard blijft bescheiden: “Ik zeg altijd maar zo: prijs de dag niet voor het avond is. We moeten nog zien hoe het zich ontwikkelt, maar er komen echt nog bizarre dingen aan in de serie.”

En Gordon? Die hoeft naar eigen zeggen niets van Only Joling te zien. De naam Gerard zou hij niet meer kunnen horen, laat staan dat hij een minuut van de serie wil bekijken.

Verder lezen

Viraal

Monique Westenberg in interview: ‘André Hazes houdt het nog geen 2 minuten vol met mij in bed’😱😭

Avatar foto

Gepubliceerd

op

André Hazes en Monique Westenberg, het veelbesproken showbizzduo, lijken hun relatie een nieuwe wending te geven, zoals onthuld in hun Videoland-documentaire.

André stelt Monique een onthullende vraag over hun latrelatie, waarin ze exclusief zijn maar apart wonen: “Hoe lang denk je dat we nu al iets hebben zoals het nu is?”
Monique en André

Monique’s reactie wijst op een moment van definitie toen André op de radio aankondigde dat ze weer samen waren.

In een lichtere noot refereert André aan hun intieme momenten, wat een lach bij Monique teweegbrengt.
André en Monique

De documentaire belicht ook André’s talrijke affaires, die door Monique vergeven zijn.

André spreekt zijn verbazing uit over Monique’s aanhoudende steun, ondanks zijn ontrouw, en geeft toe dat hij jaloers zou zijn geweest als Monique soortgelijke acties had ondernomen: “Er was een tijd dat we uit elkaar waren en Monique appcontact had met iemand.

Ik kon daar eigenlijk niks van zeggen, maar toen ik dat hoorde, stortte mijn wereld in.”

André erkent dat hij het moeilijk zou vinden om de rollen omgekeerd te zien, gezien zijn eigen escapades.
André Hazes

Hij beweert nu volledig toegewijd te zijn aan Monique.

Hun onconventionele relatievorm – samenwonen op maandag en dinsdag en de rest van de week apart – wordt door André als ideaal beschouwd en door zijn vrienden bestempeld als “Champions League”.

Monique lijkt ook tevreden met de situatie: “Als ik nu iemand nieuw zou ontmoeten, zou ik ook niet meteen samenwonen. Ik zou die persoon eerst willen leren kennen, en dat is wat we nu ook doen.”
André Hazes

Verder lezen

Trending